Jaarlijks krijgt ongeveer één op de vijftien werknemers te maken met een ongeval op het werk. Maar per sector zijn er wel grote verschillen.
Door een ongeval tijdens het werk liepen vorig jaar 458.000 werknemers lichamelijk letsel of geestelijke schade op. Dat komt overeen met 1 op de 15 werknemers, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.
Bijna de helft van de slachtoffers verzuimde hierdoor één dag of langer. De meeste arbeidsongevallen deden zich voor in de horeca, waar vooral veel kleine ongevallen gebeuren met scherpe messen, hete pannen en glasscherven. Ook in de bouw krijgen werknemers relatief vaak te maken met arbeidsongevallen.
Ongeval op het werk: 70 procent lichamelijk letsel
Volgens het statistiekbureau liep ongeveer 70 procent van de werknemers vorig jaar lichamelijk letsel op, zoals een wond, botbreuk, verstuiking of verbranding. Ruim 20 procent liep uitsluitend geestelijke schade op, zoals psychische schade door bedreiging of agressief gedrag.
Ongeluk werk vaker bij mannen dan bij vrouwen
Vorig jaar had 5,3 procent van de vrouwen een arbeidsongeval, bij mannen was dat 7,6 procent. Volgens het CBS hangt dat onder meer samen met de sectoren waarin overwegend mannen (bouw) en vrouwen (zorg en onderwijs) werken.
Jongeren (werknemers tot 25 jaar) liepen volgens het CBS vorig jaar anderhalf keer zo veel letsel op als oudere werknemers. Dat komt omdat zij relatief vaak in de horeca werken.
Communicatiemedewerkers, financiële dienstverleners en werknemers in het onderwijs lopen volgens de onderzoekers de minste kans op een arbeidsongeval.
Lees ook
Baas kritisch over gebruik sociale media op werkvloer, maar zelf doet ie 't volop
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl